Od akciza blizu 100 mil

Bez autora
May 12 2011

U 2010. godini ostvareni prihod od akcize na mineralna ulja iznosio je 97,80 miliona, a u prva četiri mjeseca 2011. godine iznosio je 24,17 miliona eura. Udio državnih dažbina u maloprodajnoj cijeni naftnih derivata na današnji dan su za bezolovni motorni benzin 98 oktana, čija je maloprodajna cijena 1,40 eura po litru, učešće akcize, takse, PDV i naknade je 0,668 eura po litru, za bezolovni motorni benzin 95 oktana, čija je maloprodajna cijena 1,37 eura po litru, učešće je 0,665 eura, za eurodizel, čija je maloprodajna cijena 1,27 eura po litru je 0,555 eura. Ministarstvo finansija je usvojilo dva pravilnika kojima se bliže uređuje način i uslovi povraćaja dijela plaćene akcize na mineralna ulja koja se upotrebljavaju za komercijalne i industrijske svrhe, kao i za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije.

Od akciza blizu 100 milU 2010. godini ostvareni prihod od akcize na mineralna ulja iznosio je 97,80 miliona, a u prva četiri mjeseca 2011. godine iznosio je 24,17 miliona eura, zvanični su podaci Vlade.

Udio državnih dažbina u maloprodajnoj cijeni naftnih derivata na današnji dan su za bezolovni motorni benzin 98 oktana, čija je maloprodajna cijena 1,40 eura po litru, učešće akcize, takse, PDV i naknade je 0,668 eura po litru, za bezolovni motorni benzin 95 oktana, čija je maloprodajna cijena 1,37 eura po litru, učešće je 0,665 eura, za eurodizel, čija je maloprodajna cijena 1,27 eura po litru je 0,555 eura.

Ministarstvo finansija je usvojilo dva pravilnika kojima se bliže uređuje način i uslovi povraćaja dijela plaćene akcize na mineralna ulja koja se upotrebljavaju za komercijalne i industrijske svrhe, kao i za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije.

Postupak povraćaja dijela akcize ostvariće obveznici na osnovu zahtjeva kod Poreske uprave.

Povraćaj dijela plaćene akcize prilikom nabavke eurodizela koji se koristi u industrijske i komercijalne svrhe, mogu da ostvare pravna lica i preduzetnici koji su registrovani i obavljaju djelatnosti iz oblasti prerađivačke industrije, uključujući proizvodnju prehrambenih proizvoda, pića, osim alkoholnih, preradu drveta, proizvodnju osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnju osnovnih metala, građevinarstva, saobraćaja i skladištenja, drumski prevoz tereta, prevoz automobila, prevoz otpada i otpadnih materijala bez sakupljanja i odlaganja, osim prevoza akciznih proizvoda.

Pravo na povraćaj dijela plaćene akcize za nabavku mineralnih ulja, koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije (uključujući i traktore), u visini od 50 odsto akcize koja je utvrđena za tu namjenu ima kupac mineralnih ulja u skladu sa zakonom o akcizama.

Primjena ove odluke Vlade ima anti-inflatorni karakter. U ovom trenutnku nema mogućnosti da Vlada smanji akcize sa ostale kategorije potrošača, jer bi takva mjera morala biti nadomješetanja povećanjem drugih poreza kakav je PDV ili daljim smanjenjem potrošnje, navodi se u odgovoru premijera Igora Lukšića na jedno od poslaničkih pitanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik